Site pictogram Watwiljijweten.nl

Coachend leidinggeven: hoe werkt dat en hoe kun je het leren?

Coachend leidinggeven biedt medewerkers de ruimte om zelf initiatief te nemen. Jij geeft leiding, maar anders dan een helpende manager of een adviseur die vrijblijvend adviseert. In plaats daarvan luister je, weet je wat er speelt en stimuleer en motiveer je anderen om uit eigen beweging aan de slag te gaan.

Wat is coachend leidinggeven?

Coachend leidinggeven betrekt medewerkers, terwijl je ze tegelijkertijd de ruimte biedt. Het vormt de balans tussen goed luisteren, een visie delen om de lijnen uit te zetten en meer betrokkenheid binnen de organisatie.

Hoe dat precies werkt en hoe je daar zelf mee aan de slag gaat leer je bijvoorbeeld tijdens een training coachend leidinggeven. Steeds meer organisaties omarmen de coachende stijl, dus leiden hun leidinggevenden daar graag in op. 

5 eigenschappen van een coachend leidinggevende

Als coachend leidinggevende combineer je 5 belangrijke eigenschappen:

Coach opleiding tot coachend leidinggeven

Tijdens een coach opleiding ontwikkel je jouw vaardigheden als coachend leidinggevende. Dat is belangrijk, omdat het vraagt om een andere mindset dan sommige managers gewend zijn. Een training coachend leidinggeven gaat in op de belangrijke eigenschappen en helpt om hier in de praktijk mee te oefenen. 

Mobiele versie afsluiten